DEĞERLER EĞİTİMİ-ÇALIŞKANLIK VE ÖZGÜVEN DEĞERLERİ

DEĞERLER EĞİTİMİ-ÇALIŞKANLIK VE ÖZGÜVEN DEĞERLERİ

Bu ay okulumuzda değerler eğitimi konusu olarak çalışkanlık ve özgüven değerlerini işledik.Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenimiz Ayşe YILDIZ tüm öğrencilerimiz için okulumuzda  "ÇALIŞKANLIK" ve "ÖZGÜVEN" konulu pano hazırladı.

10.02.2020 4157

ÇALIŞMAK; bir şeyi oluşturmak veya ortaya bir iş çıkarmak için emek harcamak olarak tanımlanabilir. Çalışma sonucunda bir ürün çıkarılmalıdır.

 Çalışkan insan;

  * Hedef belirler ve belirlediği hedeflere ulaşır. 

  * Zamanını planlar ve etkin kullanır. 

  * Sorumluluklarını yerine getirir. 

  * İç disiplin sahibidir. 

  * İsteklidir. 

 Bu ayki bir diğer değerimiz ise ÖZGÜVEN,

 Özgüven, bir çocuğun kendisine yönelik iyi duygular geliştirilmesi sonucu kendisini iyi hissetmesi demektir. Başka bir deyişle " Kendisi olmaktan memnun olması ve bunun sonucu kendisi ve çevresiyle barışık olması" demektir

 Çocukların özgüvenlerini sağlamak için yapılacak şeyler:

 1. Var olmalarının sizin için ne kadar önemli olduğunu onlara hissettirin.

 2. Kendilerine olan özgüvenlerinde sarsıntı gördüğünüz an harekete geçin. Unutmayın kendine özgüveni duymak kendini beğenmişlik ya da kibirlilik demek değildir. 

 3. Çocuğunuzun gerçek özgüveni sağlamasında yardımcı olun. Çocuğunuzun zayıf yanlarını görmezlikten gelmeyin, dürüst olun, ama onları eleştirmeyin.. 

 4. Çocuğunuza kendisine has yeteneklerini ortaya çıkartmasında yardımcı olun. Çocuklar birbirlerinden farklıdır. Her çocuğun farklı özellikleri ve yetenekleri vardır

 5. Yaptıkları ve ilgilendikleri şeylerden sizin için ne kadar önemli ve değerli olduğunu gösterin

 6. Evinizde herkesin birbirine güveneceği bir ortam oluşturun. Duygularını, düşüncelerini, sevgisini, başarı ya da başarısızlıklarını, hayal kırıklıklarını aile fertleriyle rahatça paylaşabilen çocuklar özgüvenli olurlar. 

 7. Çocuğunuza kendi davranışlarınızla örnek olduğunuzu unutmayın. Çocuklarınıza, onlarda görmek istemediğiniz davranışlarda bulunmayın.. 

 8. Beklentileriniz çocuğunuzun seviyesinde olsun, onu aşacak beklentilerinden kaçının. 

 9. Çocuklarınıza sorumluluklar verin. Kendisine güvenilip sorumluluk verilen çocuklar kendilerini yararlı ve önemli hissederler. 

10. Ne yaparlarsa yapsınlar onları bağışlayın ve sevgi ile emniyette olduklarını hissettirin.

 11.Birlikte vakit geçirin. 

 12. Onların özgüvenlerini sağlayacak sözlerde bulunun "Yardımların çok işime yaradı, teşekkür ederim" ya da "Bak bu aklıma gelmemişti bu konudaki fikrini çok beğendim" gibi sizlerle onların katkılarına değer verdiğinizi gösterin. 

 13. Çocuğunuzla ilgili problemleri onu suçlamadan ya da onun karakterini eleştirmeden tartışın 

 14. Kendine güven, hayata karşı yapıcı ve olumlu bir bakış açısını ve kendi gücüne inanmayı gerektirir.

10-02-202010-02-2020